Over het genezingsproces van spit

Net als bij een verrekte enkel geneest rugpijn van spit meestal ook snel en vanzelf doordat het verrekte weefsel weer gaat “plakken” en zo verder geneest. Deze kwetsuren  in de achterwand van de tussenwervelschijf genezen veelal goed binnen enkele dagen tot enkele weken. Dit herstel is afhankelijk van de ernst en de grootte van deze kwetsuren, maar tevens van de mate van veroudering van de schijf. En ook van de genezings-tendens van de tussenwervelschijf zelf: bij de een duurt het wat langer dan bij de ander! Aan de andere kant is ook de dagelijkse belasting  op de rug tijdens het genezingsproces van groot belang: immers een verzwikte enkel heeft ook even rust en aanpassing in belasting nodig! Hieronder vindt u nog adviezen die het herstelverloop gunstig beïnvloeden zodat u mee kan werken aan een voorspoedige genezing.

Adviezen voor voorspoedig herstel bij spit

  • Geef de rug rust, vermijdt plotselinge of bukkende bewegingen.
  • Vaak is het zo erg dat u eerst een paar dagen alleen kunt liggen; zorg dan dat u horizontaal ligt en niet met een paar kussens onder uw hoofd of het bed schuin omhoog! Rugligging, zijligging of buikligging mag allemaal.
  • Blijf zodra het kan wel in beweging en wissel staan, lopen, zitten en liggen vaak af.
  • Zitadvies: zorg dat u recht zit met de stoelleuning iets achterover, zorg dat uw schouderbladen de rugleuning raken, zak niet onderuit ! Bij opstaan rug recht houden!
  • Even een paar dagen niet bukken en tillen , even geen sport etc.
  • Uw huisarts kan medicijnen voorschrijven die de pijn en de zwelling verminderen (meestal bv. Paracetamol, Diclofenac, Ibuprofen, Tramadol, Diazepam). Wanneer u geen andere medicijnen gebruikt kunt u zelf kort bv. paracetamol (pijnstilling) of  Ibuprofen ( pijnstilling  en zwellingsvermindering) nemen. De combinatie van paracetamol en Ibuprofen werkt erg goed: ze werken versterkend op elkaar.