Zoals gezegd : De klachten zijn pijn in de rug en/of in de bil of billen en/of in het been of benen bij staan en lopen. Soms is er een stuurloos gevoel in het been. Het meest kenmerkend van de kanaalstenose is het krijgen van klachten bij staan en lopen terwijl meestal de klachten verdwijnen bij zitten en bukken.

Hoe ontstaan de klachten nu?

kanaalstenoseBij staan en lopen is de rug licht hol en wordt het kanaal wat smaller en bij zitten of bukken is de rug bol en wordt het kanaal wat wijder. Wat er gebeurt bij de kanaalstenose is dus het volgende: het verdikte kapsel van het tussenwervelgewrichtje en het verdikte ligament , dat verdikt is door slijtage, drukt tegen de uittredende zenuw. Dit gebeurt als de rug in gestrekte licht holle stand is, dus bij lopen en staan. Immers dan is het tussenwervelgewrichtje in elkaar gedrukt en neemt meer ruimte in. (zie MRI-scan plaatje verderop). Zo drukt het verdikte kapsel van dit gewrichtje en het verdikte ligament tegen de uittredende zenuw. Als deze persoon nu gaat zitten of gaat bukken trekt het gewrichtje zich uit elkaar en trekt zo het kapsel strakker waardoor er meer ruimte ontstaat rond het gewrichtje en zo komt de druk op de zenuw weer vrij en verdwijnen de klachten heel snel! De verbetering is zo gebeurd, meestal binnen een tiental seconden, soms zelfs meteen!

Bovenaan ziet u een plaatje met de rug in gebogen toestand als bij bukken en zitten. U ziet duidelijk dat het kleine gewrichtje aan de achterkant hierdoor opent en uitstrekt en er zo meer ruimte komt voor de uittredende zenuw (zenuw hier niet getekend). Dus waarschijnlijk hebben veel oudere mensen met een rollator, waarbij ze dus steeds bij het lopen wat voorover hangen, geen last van kanaalstenoseklachten omdat ze nooit helemaal opstrekken. Ook fietsen gaat prima omdat dan de rug ook in licht gebogen toestand staat en er genoeg ruimte is voor de uittredende zenuw.

Wat is er te doen bij de kanaalstenose?

Uiteindelijk is de kanaalstenose een uiting van slijtage van de tussenwervelschijf en het tussenwervelgewricht. Dit proces gaat natuurlijk langzaam; we spreken over degeneratie en artrose. Bij de nog niet vergevorderde kanaalstenose is er de mogelijkheid van een epiduraal-injectie met corticosteroïden, die op hun beurt weer de weefsels in de omgeving van het facetgewricht en de zenuw ontzwellen. Hiermee verminderd de zwelling rond het kapsel, het ligament en de zenuw. De slijtage zelf blijft bestaan maar veroorzaakt dan geen irritatie meer. De epiduraal- injectie moet eigenlijk in een of twee keer helpen, anders heeft dat geen zin. Zie hier voor epiduraal-injectie.  Als dit niet helpt kan dr. Kist, uiteraard met uw toestemming, een neurochirurg consulteren. Deze kan op basis van de gemaakte MRI-scan en het verloop van uw klachten beoordelen of een operatie zinvol is.

kanaalstenose02